“Een ode aan de juffen op het kinderdagverblijf”….

Een artikel waar de schrijfster in gaat op het respect dat ze heeft voor de leidsters in de kinderopvang.  Dit vanwege de lange dagen maar vooral om het feit dat het heftig is daar. Zelf kan ze, na het ophalen van haar dochter, niet wachten om er weer weg te gaan.

Hoewel ik de goede intenties van dit artikel zie en voel, kan ik het niet laten… Hoe moet een kind zich voelen op een plek die door een volwassene zelfs ervaren wordt als heftig?

Het jonge kind is lichamelijk en geestelijk namelijk nog niet in staat om zich af te schermen van prikkels. Dat wil zeggen dat alles, ja alles, ongefilterd binnen komt. Een zelf draaiende mobiel in de box, een radio die aanstaat of het overmatig aanbieden van activiteiten zijn voorbeelden van dingen waar een kind overprikkelt van kan raken.

Het scheelt per kind wel hoe het omgaat met prikkels. Het ene kind kan meer hebben of kan het beter verwerken. Een overprikkelt kind is onrustig, huilt sneller of meer en slaapt slecht. En juist rust en slaap zijn nodig om nieuwe prikkels aan te kunnen.

Ik zie het als de taak van de volwassene, ouder of juffie, de grenzen te bewaken van het jonge kind en te zorgen voor een omgeving waar ze minder prikkels ervaren, tot rust kunnen komen en duidelijkheid mogen voelen door structuur in de dag. Ritme en regelmaat zijn niet alleen van belang voor een gevoel van veiligheid en voor het zelfvertrouwen maar ook voor de fysieke gezondheid van een kind. Bij een ritmisch opgebouwde dag wisselen de momenten van (in)spanning en ontspanning elkaar op natuurlijke wijze af. Op die manier herstelt een kind vanzelf van intensief spel of van buitenspelen waarbij het veel heeft bewogen.

Door de groep klein te houden en zelf een houding aan te nemen die rust uitstraalt, proberen wij bij De Vlinderboom zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de prikkelgevoeligheid van kinderen.

Ben je benieuwd op welke manieren wij dit nog meer doen? Lees dan eens onze visie en de 4 bewuste pijlers.

 

Lees het artikel op https://www.famme.nl/juffen-kinderdagverblijf/