onze visie

de vlinderboom, bewuste kinderopvang

Bij De Vlinderboom hebben wij een duidelijke visie. Wij willen je kind begeleiden in een vorm die aansluit bij hun eigen natuur. Een kinderdagverblijf waar wij ons inzetten voor het welzijn van de kinderen zodat zij kunnen blijven en worden wie ze zijn.
Puur, gezond en eigen WIJS….

Het jonge kind, nog zo puur en levend vanuit hun oorspronkelijke natuur, heeft behoefte aan een benadering en verzorging die daar zo dicht mogelijk bij aansluit. Een kwetsbaar proces waarin het beschermd en begeleid dient te worden waar nodig. Daarom denken we bij De Vlinderboom niet alleen net even wat verder, maar proberen we vooral gevoelsmatig steeds verbinding te maken met wat de situatie op dat moment voor je kind vraagt. In onze visie is dat in de basis altijd; rust, veiligheid en warmte.

Om te kunnen zorgen voor een sfeer waarin dit mogelijk is, zal De Vlinderboom zich gaan onderscheiden volgens onderstaande 4 bewuste pijlers.

basisveiligheid

Niet alleen veilig zijn in een
ruimte maar je vooral veilig voelen

bijzonder

Je kind zal, in positieve zin, door ons altijd als bijzonder worden gezien

biologisch

Bij de Vlinderboom eten we gezond en voornamelijk biologisch

buiten

Ontdekken we de natuur en beleven het ritme van de seizoenen

Basisveiligheid
Wij vinden een gezonde, natuurlijke mentale en lichamelijke ontwikkeling van je kind het belangrijkst. Daarom proberen wij op alle gebieden zoveel mogelijk dichtbij de natuur te leven en handelen. Basisveiligheid; gehoord en gezien worden, gezondheid, warmte en rust zijn daarom belangrijke aspecten die je bij ons op vele verschillende manieren zult terug vinden binnen ons kinderdagverblijf.

Om zorg te kunnen dragen voor de basisveiligheid van je kind houden wij rekening met een aantal voor ons kenmerkende voorbeelden. Ons kinderdagverblijf is ingericht om je kind zo min mogelijk prikkels te laten ervaren maar wel uitgedaagd zal worden tot spel. Een ruimte die doet denken aan een huiskamer zodat je kind zich thuis zal voelen. Hoekjes waar zij zich kunnen terug trekken op momenten dat zij dit nodig hebben en speelplekken waar juist samen gespeeld kan worden. Een grote tafel in de groep waaraan we samen eten of naar een verhaal luisteren. Wij hebben letterlijk alle ruimte voor de eigenheid van je kind. Een gevoel van basisveiligheid creëren wij ook door onze collega’s op vaste dagen in te delen zodat er een mooie vertrouwensband ontstaat tussen leidster en kind.

Ons duidelijke dagritme zorgt voor de nodige structuur bij de kinderen. Elke dag herhalen wij een vast aantal bezigheden. Naast het vrije spel is er aandacht voor het geleide spel zoals knutselen, samen koken of bakken, planten of oogsten in de tuin of andere creatieve activiteiten. Tussen de activiteiten door zijn er momenten van rust. Dat zorgt voor een mooie balans tussen inspannen en ontspannen.

Bijzonder
Bij De Vlinderboom vinden we dat ontwikkeling niet te standaardiseren is. Je kind zal, in positieve zin, door ons altijd als bijzonder worden gezien en niet alleen wanneer het volgens de scorelijsten afwijkt van de kaders die gesteld worden.

Middels een (open) observatie kijken we waar de interesses liggen van je kind en spelen daarop in door de juiste handvatten aan te bieden. Wat heeft je kind op dit moment nodig van ons om een stapje te maken in de ontwikkeling? Voelt je kind zich op zijn of haar gemak en kan het zichzelf zijn?

Want niet elk kind hoeft hetzelfde te willen of te kunnen. Er is ruimte en tijd voor de eigen ontwikkeling. We zien geen achterstanden maar slechts verschillen in tempo en interesse. Die verschillen vinden wij juist boeiend, zeker niet problematisch. Dit doen we op deze manier zodat je kind hun eigen persoonlijkheid, vaardigheden en talenten vorm kan gaan geven op de manier die het beste bij hem of haar  past.

Buiten
Omdat bij ons natuurbeleving hoog in het vaandel staat, zijn wij veel buiten te vinden. In onze natuurlijke tuin valt van alles te beleven. De kippen moeten elke dag gevoerd worden, eitjes geraapt en de ren een beetje opgeruimd. In de winter krijgen ze extra hooi tegen de kou. Overal worden de kinderen bij betrokken. We hebben ook loopfietsen en steppen om lekker actief te zijn. In onze moestuin leren ze waar de worteltjes nou precies vandaan komen en hoe ons eten groeit en bloeit. Wij vinden dat kinderen veel buiten horen te zijn vanwege positieve gezondheidseffecten zoals de aanmaak van vitamine D maar ook zodat zij in contact komen met de seizoenen, het ritme van de natuur en daarmee hun eigen natuur ontdekken
We willen hiermee een plek bieden waar de kinderen veel en heerlijk buiten kunnen spelen. Leren mét en ván de seizoenen.
Puur natuur!

Wij hebben tevens mogelijkheden voor buiten slapen. Kinderen die buiten slapen bouwen weerstand op, krijgen meer vitamine D en meer frisse lucht. Met een babyhuisje oftewel ‘Lutje Potje’ is buiten slapen ook veilig.

Biologisch
Bij De Vlinderboom houden we van de natuur, de dieren en het milieu. Dus is het kiezen voor biologische producten bij ons een logisch gevolg. Bij de productie van biologisch voedsel wordt namelijk zoveel mogelijk rekening gehouden met de omgeving.

Gezond eten betekent ook dat je een gezond voedingspatroon volgt. Ook met biologische voeding kan je te veel eten of niet gevarieerd genoeg eten. Daarom handelen wij volgens onze 8 gouden eet regels:

  • Zoveel mogelijk puur en onbewerkt.
  • Variatie in het dagmenu. (ei-banaan pannenkoekjes, groenten omelet of een maaltijdsoep in plaats van elke dag brood)
  • Geen geraffineerde suikers en wit melen; dit in verband met het snel stijgen en weer dalen van de bloedsuikerspiegel.
  • We maken veel gerechten zelf en samen met de kinderen, zoals brood of verse groentesoep met net geoogste groenten. Ook de warme babyhapjes voor je baby tot 1 jaar worden door ons vers verzorgd.
  • Groenten en fruit bij elke maaltijd.
  • Geen zout of e-nummers.
  • Wij drinken vooral water en thee. Af en toe ongezoete diksap.
  • Samen genieten

Wij voeren deze biologische visie tevens door in de verzorgingsproducten zoals zonnebrandcrème. De luiers en billendoekjes die de kinderen aangeboden krijgen, zullen van ecologische aard zijn.

Naast de samenvatting van onze pedagogische visie, hebben wij een uitgebreid Pedagogisch Beleidsplan.
Hierin omschrijven we gedetailleerd hoe wij werken aan een fantastische plek voor kinderen, om samen te leren en te leven.

Heeft u interesse in het pedagogisch beleidsplan?
We sturen het u graag toe!