Op de Facebook pagina van Kiind magazine zag ik een artikel voorbij komen over kinderopvang en hechting. Kiind is een tijdschrift over bewust en natuurlijk ouderschap waar ik zelf al enige tijd een gelukkig lid van ben. Toen ik de titel van dit artikel zag, werd ik als houder van een (bewuste) kinderopvang natuurlijk direct getriggerd om het lezen… En vervolgens weer een blog over te schrijven 😉
Eerlijk gezegd ben ik het grotendeels eens met wat Marilse Eerkens schrijft over de kinderopvang en haar tekortkomingen.
Zonder met het vingertje te wijzen naar andere kinderopvang(organisaties) of ouders die hiervoor kiezen, geloof ik er heilig in dat het wel degelijk een toevoeging kan zijn voor het leven van je kind, mits de kinderopvang inspeelt op een aantal belangrijke dingen.
Een baby van 6 weken 3 dagen in de week naar het kinderdagverblijf?
Als houder van deze vorm van kinderopvang, zal ik in dat geval altijd adviseren om eens te kijken naar een (tijdelijke) andere oplossing. Zoals een opa/oma bijvoorbeeld, of misschien kun je samen met je partner kijken of je deze kwetsbare periode kan overbruggen. Als je baby wat ouder is en wanneer jullie er beide aan toe zijn/moeten zijn (helaas is dat gewoon niet altijd anders) zijn jullie welkom in ons kinderdagverblijf.
Wil je niet zoveel mogelijk klanten dan? Nee, in zo’n geval zou ik voorbij gaan aan het vonkje in mijzelf waarmee dit hele idee ontstaan is. Ik denk dat je samen met je partner, je werkgever en de kinderopvang van jouw keuze, een heel eind kan komen als iedereen de krachten zou bundelen en het gesprek met elkaar aan gaan over je eigen behoeftes en angsten en die van je kind.
Weer gaan werken na je verlof en je kostbare kleintje wegbrengen is nou eenmaal echt niet makkelijk! Of je je kindje nou naar oma brengt, een gastouder of een kinderopvang… Ik heb in al die tijd dat ik met kinderen werk, nog nooit een ouder lachend de deur uit zien gaan na die eerste keer brengen. En dat vind ik hartstikke logisch.
Het is belangrijk dat je als ouder vertrouwd raakt met de organisatie en haar pedagogisch medewerkers. Alleen vanuit vertrouwen kun je je kind met een goed gevoel brengen. Verdiep je in de visie van de kinderopvang en bekijk of dat past. Ga langs voor een rondleiding en kijk, voel en ervaar wat het met je doet.
Als je vervolgens een keuze hebt gemaakt voor een bepaalde opvang volgt er een wenperiode.
Omdat wij veiligheid en vertrouwen zo belangrijk vinden, ben je bij ons tijdens deze periode samen met je kindje welkom om te komen spelen. Op die manier maakt je baby vanuit een veilige en vertrouwde basis kennis met De Vlinderboom.
We willen jou als ouder ook goed leren kennen en weten hoe jij bepaalde dingen aanpakt zodat we je kind de begeleiding kunnen bieden die het nodig heeft. Samen kunnen we daarna bekijken en afstemmen wat de wenperiode nog meer van ons of van jou als ouder vraagt, zodat we de overgang vanuit thuis zoveel mogelijk vloeiend kunnen laten verlopen. De Vlinderboom zal hierin ook een adviserende rol aannemen, we willen het beste voor je kind.
Daarnaast is het natuurlijk van cruciaal belang dat we zorgen dat we baby’s (en oudere kinderen) zoveel mogelijk geven wat ze nodig hebben. Bij De Vlinderboom is dat in de basis altijd rust, warmte en veiligheid. Niet alleen veilig zijn in een ruimte maar je vooral veilig voelen. Speciaal voor de baby’s:
· Hebben we een hangwieg in de groep; voor een baby is lang alleen zijn niet goed.
· Een grondbox; zodat je baby op een veilige en rustige plaats kan spelen.
· Voeden we ten allen tijden op zijn verzoek
· Bieden we troost en warmte als hij dit nodig heeft.
Zo kunnen ze van overleven weer terug naar leven en gewoon ‘zijn’.
Bij ons zijn de groepen kleiner, de ruimtes groter en de verbinding met elkaar vertrouwd.
Mocht dit klinken als een kinderopvang die bij jou en je kind past? Je kunt altijd contact met ons opnemen voor een afspraak!
Lees het artikel op https://kiind.nl/hechting-en-kinderopvang